Welkom op Brecht's Bierweekend

Hieronder ontdek je onze bierkaart en vind je meer info over de verschillende bieren. Je eigen bier lanceren? Neem dan zeker een kijkje op de website van de ToogVedetten!

Laat het smaken 🍻

BIERKAART

Van het vat
Gastonneke – 1

Blond
Babolenus Cryo Pop Session IPA – 2
Belgenius Bio Wheat, Barley & Oats – 2
Belgenius Citrus Hopped Golden Ale – 2
Belgenius Belgium Haze IPA – 2
Blonden Os – 2
Chimay 150 (Trappist) – 2
L’Arogante – 2
Maredret Triplus (Abdijbier) – 2
Martha Sexy Blond – 2
Thorberg Five Hop – 2
Waterloo Triple Blond – 2
XX Pale Grand Cru – 2

Amber
Den Tuymelaar – 2
La Trappe Quadrupel (Trappist) – 2
Maredret Altus (Abdijbier) – 2

Donker
Chimay Blauw (Trappist) – 2
Kasteelbier CuvĂ©e du Château – 2
Martha Brown Eyes – 2
Waterloo Double Dark – 2

Roodbruin
VanderGhinste Roodbruin – 2
XII Flemish Red Ale – 2

Fruitig
Martha Guilty Pleasure – 2
Timmermans Framboise Lambicus – 1
Timmermans Kriek Lambicus – 1
Timmermans Peche Lambicus – 1
Waterloo Red Cherry – 2

Alcoholvrij
Stella Artois NA  – 1
Brugse Sportzot – 2
Leffe Blond NA – 2
Leffe Bruin NA – 2

Hapjes
Ijsje – 1
Portie boerenbrood – 1
Portie kaas of salami – 2
Borrelhapjes (12 Stuks) – 3
Borrelhapjes (20 stuks) – 4

Fris
Coca Cola / Zero – 1
Fanta – 1
Ice-Tea – 1
Spa Reine / Spa Bruis – 1
Sprite – 1
Chocomelk – 1
Fruitsap – 1

Warm
Koffie – 1

PROEVERTJES

Zondag serveren we vanaf 15u elk uur een combinatie van 3 verschillende bieren van 15cl. Je kan deze bestellen voor 3 bonnetjes.

â—Ź 15u – 16u: Martha Sexy Blond – Martha Guilty Pleasure – Martha Brown Eyes
â—Ź 16u – 17u: Blonden Os – Den Tuymelaar – Chimay Blauw
â—Ź 17u – 18u: Waterloo Triple Blond – Waterloo Red Cherry – Waterloo Double Dark
â—Ź 18u – 19u: Maredret Triplus – Maredret Altus – Kasteelbier CuvĂ©e du Château
â—Ź 19u – 20u: Belgenius Belgium Haze IPA – La Trappe Quadrupel – VanderGhinste Roodbruin

GESCHENKTIP

Fles 75cl van Den Tuymelaar – 3 bonnen

BLOND

• Babolenus Cryo Pop Session IPA 4,2% vol. alc.

De Cryo Pop™ Original Blend is een hop-mengeling met de kracht om een echte ‘pop’ van aroma’s en smaken in het bier te krijgen. Deze geeft fantastische tropische, steenfruit- en citrus-aroma’s in het bier. Er werd gebrouwen met een laag-alcoholische dubbel gedryhopte session-IPA, waardoor de hop er helemaal uitspringt.

Brouwerij: De HopHemel – IBU 53

 

• Belgenius Bio Wheat, Barley & Oats 6% vol. alc.

Dit biologische driegranen blond bier combineert biologische tarwe, haver en gerst op een unieke en verfrissende manier voor een sublieme smaak. De lichtheid van tarwe, de romigheid van haver en hoogwaardige gerst worden aangevuld met speciale hop. De fruitige gist en de conditionering op de fles dragen verder bij aan het uiteindelijke gezonde karakter.

Brouwerij: Anders! –  IBU 22

• Belgenius Citrus Hopped Golden Ale 7,5% vol. alc.

Gebrouwen met drie perfect gebalanceerde citrus-hopsoorten (citra, simcoe en centennial). Hoppige neus met verfrissende afdronk.

Brouwerij: Anders!- 29 IBU

• Belgenius Belgian Haze IPA 6,5% vol. alc.

Het recept van deze wazige India Pale Ale is net zo speels als de Belgische herdershond. We combineren laat en droog hoppen met een unieke gist die de fruitige hoppige smaken aanvult. Naar echte Belgische traditie filteren we het bier niet en doen we een tweede gisting op fles om al het goede te maximaliseren. De combinatie van deze technieken zorgt voor een natuurlijke waas en een zijdezachte smaak.

Brouwerij: Anders!- 40 IBU

• Blonden Os 6,5 % vol. alc.

Zachtmoutig aroma met een tikkeltje fruitigheid en hoparoma. Met een zacht moutige start en een licht zoetige ondertoon als smaak. De afdronk is droog, bitter en licht kruidig.

Brouwerij: Bourgon Des Flanders – 18 IBU

!!! Spaarkaart – 3 bestellen = gratis glas, zolang de voorraad strekt

• Chimay 150 (Trappist) 10% vol. alc.

Zeer rijk en bloemig parfum, een aroma van gedroogd fruit en kruiden met een evenwichtige smaak met veel body en een licht verfrissende afdronk.

Brouwerij: Chimay – 27 IBU

• L’Arogante 7,2% vol. alc.

L’Arogante is een blond bier dat met lichte gerstemout wordt gebrouwen. Drie verschillende hopsoorten geven het bier zijn typische zachte bitterheid en unieke fruitige aroma’s.

Brouwerij: Brasserie La Botteresse de Sur-les-Bois – 45 IBU

• Maredret Triplus (Abdijbier) 8% vol. alc. (Primeur)

De Maredret Triplus ontwikkelt een aangename lentegeur met citrustonen en een licht houtachtige afdronk. De Triplus wordt ook gekenmerkt door uitgesproken aroma’s van kruiden, variĂ«rend van salie tot laos of zelfs laurier.

Brouwerij: John Martin S.A. – 24 IBU

• Martha Sexy Blond 8% vol. alc.

Sterk blond bier van hoge gisting met nagisting op fles, bevat zorgvuldig geselecteerde ingrediënten, zoals hoogwaardige gemoute gerst en drie soorten aromatische hop uit België. Een strogeel bier met toetsen van wit, gedroogd fruit en kruidnagel. Zoete aanzet die omhelsd wordt door de aanwezige alcohol. Een bier met een volle smaak, een verfijnd aroma die overgaat in een licht bittere afdronk.

Brouwerij: The Brew Society – 30 IBU

• Thorberg Five Hop 6,5% vol. alc.

De THORBERG FIVE HOP BELGIAN IPA is een heerlijk fruitige Indian Pale Ale uit België. Het heeft een opvallende bitterheid die prachtig in balans is met de zuren van het (citrus) fruit. Deze Belgian IPA heeft een uitzonderlijk lange afdronk en is met zijn 6,5% een toegankelijk bier voor de echte bierliefhebber.

Brouwerij: Anders! – 40 IBU

• Waterloo Triple Blond 8% vol. alc.

Bier van hoge gisting gebrouwen volgens de rijke Belgische brouwtraditie. Na een gisting van meerdere weken vindt er een hergisting plaats op fles, wat het bier zijn fijne aroma geeft. Goudgele, heldere kleur met een zeer fijne pareling en een dikke, romige schuimkraag. Frisse en gistige eerste neus. Intense en fruitige aroma’s, met delicate toetsen van hop. Aroma’s van groene appel en linde. Waterloo Triple Blond kenmerkt zich door een uitgesproken moutaroma en een hoppige afdronk die frisheid en bitterheid perfect combineert.

Brouwerij: John Martin S.A. – 25,5 IBU

• XX Pale Grand Cru 6% vol. alc.

Dit diep goudgele bier heeft explosieve geuren en aroma’s van rijpe rode appel, klein rood fruit, zwarte bes, gedroogde pruimen en aangename toetsen van balsamico. Dit bier heeft 20 maand gerijpt op houten foeders en zit zorgt voor zijn typische toetsen van vanille, cognac, noten en karamelkoekjes. Er is tevens een lichte toon van marsala terug te vinden. De smaak is bijzonder verfrissend door de aanwezigheid van zachte zuren die het pallet steeds weer verfrissen. De aanwezige zoetigheid in het bier verzachten de mals.

Brouwerij: The Brew Society –  8 IBU

AMBER

• Den Tuymelaar 7% vol. alc.

Den Tuymelaar is een amberkleurig bier met hergisting op fles en een alcoholpercentage van 7%. Het bier is een licht zoet en fruitig bier door de esters van de gist en zeste van sinaasappel. Daarnaast heeft het ook een citrus en lichte bittere afdronk door de koriander en hoptoetsen. Door deze samenstelling is het een bier met karakter, maar fris en goed doordrinkbaar en zeker niet te zwaar.

Brouwerij:  BEERselect. – 24 IBU

• La Trappe Quadrupel (Trappist) 7% vol. alc.

Associaties van kruidnagel en noten, in balans gebracht door de zoete aroma’s van vanille, rozijnen en banaan. Een volle, verwarmende en intense smaak. Moutig met zoete tonen van dadel en karamel. De afdronk is zacht en licht bittere afdronk.

Brouwerij:  De Koningshoeven – 22 IBU

• Maredret Altus (Abdijbier) 6,8% vol. alc.  (Primeur)

De Maredret Altus ontwikkelt een heel boeket van kruiden met tonen van kruidnagel, hooi en jeneverbessen. De hoparoma’s doen denken aan vers gemaaid gras en de smaken van karamel geven dit abdijbier een geruststellend kantje.

Brouwerij:  John Matitn S.A. – 19 IBU

DONKER

• Chimay Blauw (Trappist) 9% vol. alc.

Zijn schuim is relatief dun. U ervaart een geur van fijne kruiden. De smaak van deze Chimay Blauw heeft tonen van karamel, chocolade, kruiden, gerst, suiker en een flinke alcoholsmaak. De afdronk is relatief droog met een vleugje karamel

Brouwerij: Chimay – 35 IBU

• Martha Brown Eyes 12% vol. alc.

Een donker bier in quadrupel stijl met nagisting op de fles is geĂŻnspireerd op de beste bieren van de Belgische Trappistenbrouwers. Het bier heeft een licht gebroken, dunne schuimkraag. Aangename fruitige geuren van appel, gekonfijte peer, rijpe aardbei en kersen met een licht kruidige toets van anijs, zoethout en karamel. Verwarmend in de neus. In smaak komt opnieuw karamel naar boven, met veel toetsen van gedroogd fruit, met accenten van karamel, koffie en chocolade afkomstig van de geroosterde mout. Evenwichtige en zachte bitterheid die vervloeit in een intens verwarmde alcoholische finale, bedekt met een robuuste schuimkraag.

Brouwerij: The Brew Society – 24 IBU

• Kasteelbier Cuvée du Château 11% vol. alc.

Dit speciaalbier evenaart de smaak van een tien jaar gerijpte Kasteel Donker en doet denken aan porto. De toetsen van geroosterde en gekarameliseerde moutsoorten worden gevolgd door een delicate hopbitterheid in de afdronk.

Brouwerij: Kasteel brouwerij Vanhonsebrouck – 20 IBU

• Waterloo Double Dark 8% vol. alc.

Bruin bier van hoge gisting, gebrouwen met gebrande mout. De nagisting op de fles geeft het bier een krachtig en aangenaam karakter. Roodbruine kleur met een stevige smeuïge schuimkraag. Zeer complexe, krachtige neus met toetsen van hout en humus. De eerste aroma’s zijn krachtig (alcohol) en kruidig (hout), met een goed evenwicht en een licht gekaramelliseerde finale. Rond mondgevoel. De gebrande mout versterkt de aroma’s van koffie en toffee (melasse en gekaramelliseerde boter). Waterloo Double Dark is een krachtig maar aangenaam bruin bier.

Brouwerij: John Martin S.A. – 20 IBU

ROODBRUIN

• VanderGhinste Roodbruin 5,5% vol. alc.

De typische smaak wordt gekenmerkt door een evenwichtige balans van de fruitigheid van de hoge gisting met de zachte zuurheid van het spontane gistingsbier en heeft een verfrissende en uitgesproken dorstlessende afdronk.

Brouwerij: Omer Vander Ghinste – 20 IBU

• XII Flemish Red Ale 5,2% vol. alc.

Dit bruine bier heeft een aangename geur van groene appel, rode bes, karamel, appel azijn en krentenbrood. Dit bier heeft 12 maand gerijpt op houten foeders, en dit geeft het bier zijn karakteristieke geuren van houtlagering. De smaak is mooi rond met een afwisselend spel van zoet en zuur die elkaar mooi afwisselen.

Brouwerij: The Brew Society – 8 IBU

FRUITIG

• Martha Guilty Pleasure % vol. alc.

Gebrouwen met verse krieken is dit een bier van hoge gisting met een robijnrode kleur en een roodachtig bleek schuim. Dit bier heeft een geur en aroma van verse marsepein en een explosie van kersen en krieken. Spel van zoet en zuur dat verfrist en charmeert met een zeer lichte bitterheid die het geheel mooi in balans brengt. Het is verrassend licht en vlot verteerbaar voor een behoorlijk sterk bier.

Brouwerij: The Brew Society

• Timmermans Framboise Lambicus 4% vol. alc.

Dit bier is heerlijk zoet. Voor de Timmermans Framboise worden bij de lambiek 100% natuurlijke framboosaroma toegevoegd. Na een rijpingsperiode in houten vaten wordt het bier zachtroze. De Timmermans Framboise beantwoordt aan uw zoetste verlangens en getuigt van een intense verfijning en elegantie.

Brouwerij: Timmermans

• Timmermans Kriek Lambicus 4% vol. alc.

Een uitgesproken krieksmaak, die door een sterke geur wordt voorafgegaan. De zurigheid wordt geneutraliseerd door een aangenaam fruitig en gesuikerd boeket. De smaak vordert tot diep in de mond en eindigt langzaam in de smaakvolle zoetheid van zomerkrieken.

Brouwerij: Timmermans

• Timmermans Peche Lambicus 4% vol. alc.

Het krachtige fruitaroma voegt zich onmiddellijk bij de perziksmaak. Dit rijpe bier kan de oorsprong van zijn maceratie met vruchten niet verbergen. De fruitige en zoete smaak ruimt plaats voor een indruk van bitterheid, die afkomstig is van de pit en de schil van de perzik.

Brouwerij: Timmermans

• Waterloo Red Cherry 8% vol. alc.

Waterloo Red Cherry is een perfecte combinatie van een bruin bier en natuurlijk kersensap, wat een evenwichtig rode vruchtenbier geeft met een subtiele toets van citroen.

Brouwerij: Timmermans

ALCOHOLVRIJ

• Stella Artois 0,0%

Heeft een uitgesproken hoppige bitterheid en een knapperige, zuivere en verfrissende afdronk. Belgische brouwersexpertise werd gecombineerd met de beste natuurlijke ingrediënten.

Brouwerij: Anheuser-Busch Inbev

• Brugse Sportzot 0,0%

Door het gebruik van aromatische hop heeft het een complex karakter met toetsen van citrus. Het bier spreekt niet alleen sporters aan, maar liefhebbers van speciale bieren.

Brouwerij: De Halve maan Brugge

• Leffe Blond 0,0%

Het is het eerste abdijbier dat geheel zonder alcohol is gebrouwen. Bier met een fruitige smaak en een bittere toets. Het is gemaakt met dezelfde gist als andere Leffe bieren om karakter en smaak te behouden. 

Brouwerij: Anheuser-Busch Inbev

• Leffe Blond 0,0%

Leffe Bruin 0,0% is een zacht en romig bier met een discrete bitterheid, gecombineerd met een geroosterd aroma en toetsen van karamel. Een variant die volledig trouw blijft aan de kwaliteit en authenticiteit van het eigenlijke Leffe-abdijbier.

Brouwerij: AnheuserBusch Inbev

EBU / IBU

Je ziet het op bijna alle bieretiketten wel staan: de EBU- of IBU-waarde. EBU staat voor European Bitterness Units en IBU staat voor International Bitterness Units. Twee verschillende afkortingen, die nagenoeg hetzelfde betekenen: ze vertellen je meer over de bitterheid van een bier.

Bitterheid
De bitterheid in bier wordt bepaald door het aantal milligram alfazuren per liter bier. Voor IBU’s is de methode van vaststellen net een fractie anders dan bij het bepalen van de EBU. Daarom kan het voorkomen dat de EBU-waarde soms iets lager ligt dan de IBU. Gemakshalve worden ze vaak aan elkaar gelijkgesteld.

Schuimstabiliteit
De bitterwaarde kan variëren van 0 tot wel 1000! Echter boven een waarde van circa 75 wordt een toename in bitterheid lastiger vast te stellen. De alfazuren geven het bier niet alleen een bittere smaak, maar zorgen er ook voor dat het bier langer houdbaar is. Daarnaast hebben de meeste alfazuren ook nog eens een positief effect op de schuimstabiliteit van een bier.

Persoonlijk
Behalve hop kunnen ook granen en kruiden een sterke invloed hebben op de bitterheid. Het kan daardoor zomaar zijn dat een bier met 50 EBU/IBU bitterder smaakt dan een bier met 80 EBU/IBU omdat er andere of meer granen en kruiden zijn gebruikt. De EBU/IBU-waarde kunnen we dus ook objectief noemen. De beleving van bitterheid is per persoon verschillend, die waarneming is dus subjectief. De één kan een bier met 70 IBU heel bitter vinden, terwijl de ander dat wel mee vindt vallen. Ook kunnen ingrediënten of omstandigheden de waarneming van de IBU/EBU waarde beïnvloeden. Denk aan de temperatuur van het bier en ook hier kunnen kruiden van invloed zijn.

Waardebepaling
Het aantal EBU/IBU in een bier wordt over het algemeen bepaald aan de hand van een rekenprogramma. Aan de hand van verschillende gegevens zoals de kooktijd van het wort, de gebruikte hop en de dichtheid van het brouwsel wordt er een waarde aangehangen. Er zijn ook diverse formules om dit eigenhandig te berekenen. Doordat er verschillende manieren zijn, kan het aantal EBU/IBU in een bier ook nog wel eens verschillen. Het eigenlijke gehalte kan nog wel eens lager uitvallen dan op het etiket vermeld staat, zelfs wanneer dit door laboratoria gedaan is.

IPA’s hebben bijvoorbeeld al vaker een EBU/IBU hoger dan 60. Bij bockbier ligt het vaak weer tussen de 20 – 30 EBU/IBU en bij een tarwebier tussen de 10 – 20 EBU/IBU. Over het algemeen kan je de volgende opsomming aanhouden in de bepaling van bitterheid in bieren:

5 – 20 Zwak bitter
20 – 30 Licht bitter
30 – 45 Bitter
45 – 60 Sterk bitter
> 60 Zeer bitter

MET DANK AAN ONZE SPONSORS